2004 Van Herk & De Kleijn, Tools and Architecture

De monografie Van Herk & De Kleijn, Tools and Architecture biedt een uitgebreid overzicht van het gevarieerde en onconventionele oeuvre van Arne van Herk en Sabien de Kleijn vanaf 1966 tot 2004. Naast architectuur, stedenbouw, interieurs en meubels wordt ook aandacht besteed aan objecten, gebruiksvoorwerpen en films.

In dit boek komen zowel de inventieve daklichten van hun woonboot aan bod, als de woningen aan de Borneokade in Amsterdam, en krijgen hun schuimrubber objecten en ultralichte plateauschoenen van een halve meter hoog net zo veel aandacht als de Woutertje Pieterse School in Leiden en het logiesgebouw voor officieren van de Koninklijke Marine in Den Helder.
De werkwijze van de architecten en hun projecten worden toegelicht door Hans Ibelings. Adriaan Geuze en Cilia Erens geven een persoonlijke visie op het werk van Van Herk & De Kleijn.

Arne van Herk en Sabien de Kleijn kregen recentelijk veel aandacht voor hun bijzondere ontwerp van het logiesgebouw voor officieren van de Koninklijke Marine in Den Helder. In het najaar van 2004 namen zij ook deel aan de tentoonstelling ‘Woonerven en Zitkuilen’ over architectuur en stedenbouw van de jaren zeventig in het Nederlands Architectuurinstituut te Rotterdam.

 

Lees ook de recensie van Allard Jolles