2009 Rotterdam renovatieplan Rochussenstraat

Project
Renovatie 42 woningen
Ontwerp
A. van Herk i.s.m. Hulshof architecten, Bart van den Ende, Naud Schroeder
Startdatum
1999
Opdrachtgever
MICO ontwikkelingscombinatie
Categorie
Trefwoorden

Rochussenstraat 169 t/m 191 ’s Gravendijkwal 37 t/m 165

Met de projecten aan de Rochussenstraat, Snellinckstraat en de ‘s Gravendijkwal, wordt een periode van stadsvernieuwing (1985-2009) door ons in de Rotterdamse wijk Middelland afgerond.

Deze locatie is voor Rotterdam, in verband met het verleden, een bijzondere plaats. De bestaande bebouwing dient verbeterd en zoveel als mogelijk gehandhaafd te blijven.

In dit renovatieplan zijn 33 nieuwe koopwoningen ontworpen binnen de bestaande bouwstructuur met behoud van de hoofdbouwmuren, (herlegde) vloerbalklagen en gestripte kapconstructies. De funderingen en de achtergevels zijn vernieuwd. T.b.v. de draagconstructie en stabiliteit zijn, waar nodig, stalen constructieonderdelen ingebracht.

De bestaande monumentale voorgevels zijn gerestaureerd, en met respect voor de oorspronkelijke architectuur en ornamenten voorzien van nieuwe kozijnen (ook i.v.m. hoge geluidbelasting). De plattegronden zijn aangepast om weer goede woningen te krijgen. In het grote monumentale bedrijfspand zijn ruime appartementen gerealiseerd, welke middels een geheel nieuw ruim trappenhuis met lift ontsloten zijn.

Het karakteristieke doorzicht van voor- tot achtergevel van de kamers-en suite van de vroeg 20-ste eeuwse dubbele woonhuizen, hebben wij behouden door de natte groep en de open keuken in het hart van de woning te plaatsen. Zo ontstaat er optimale woonruimte zowel aan de voorgevel als aan de achtergevel.