1985 Rotterdam Nieuwe Binnenweg

Categorie
Trefwoorden

De Nieuwe Binnenweg is een lange winkelstraat die van het centrum van Rotterdam naar de gemeente Delfshaven leidde, die sinds 1886 onderdeel is van Rotterdam. Ter plekke van de vroegere sloten was de bebouwing ernstig verzakt en was sloop onvermijdelijk. De nieuwbouw mocht de continuïteit van de winkelstraat niet onderbreken: de begane grond moest dan ook volledig voor winkels worden bestemd.

Dit blok maakt deel uit van een typisch stadsvernieuwingsproject waarbij op verschillende plekken relatief kleine gaten moesten worden opgevuld. De opdracht omvatte in dit geval 81 woningen op vijf locaties; dit blok heeft 22 woningen. Het zijn grotendeels maisonnettes: op de eerste verdieping met vier kamers, op de derde iets kleinere met drie kamers. De woningindeling is gevarieerd, afhankelijk van ligging en oppervlakte.

Een tweetal trappenhuizen geeft toegang tot de woningen. De galerij op de eerste verdieping ligt aan de achterzijde op het dak van de winkels en dient door de ligging op het zuiden tevens als buitenruimte. De galerij op de derde verdieping ligt aan de straatzijde, zodat de woningen daar een eigen balkon op de zon konden krijgen.

 Het achterterrein is een gemeenschappelijke tuin met bergingen waarin enkele oude bomen zijn gespaard. Voor dit blok zijn op deze plek geen eigen parkeervoorzieningen gemaakt.

De constructie bestaat hoofdzakelijk uit betonnen bouwmuren en dito vloeren; de gevels zijn in het straatbeeld bijzonder: gestuukt en geschilderd in contrasterende kleuren als crème, beige en lichtblauw. Er zijn aluminium kozijnen toegepast.

___
referenties:
de Architect 1989-6; Archis 1989-9; A. van Herk e.a. – Van Herk & De Kleijn. Tools and Architecture, 2004

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 1988
  • Aantal: 22
  • Adres: Nieuwe Binnenweg 266-284
  • Oppervlakte: 76m2
  • Architect: Herk & De Kleijn, Van
  • Cliënt: Gemeentelijk Woningbedrijf Rotterdam
  • Aannemer: IBB-Kondor
  • Wijk: Middelland

De eerste generatie stadsvernieuwingsprojecten paste zich niet alleen in verkaveling en schaal, maar vaak ook in materiaalgebruik aan de bestaande bebouwing aan. Bij dit project is getracht via de gepleisterde gevels en de pregnante afwijkende kleurstelling te contrasteren met de bestaande bebouwing. In totaal zijn op vijf locaties 81 woningen met winkelruimte gerealiseerd. Beeldbepalend zijn de twee bouwblokken aan de Nieuwe Binnenweg. Ze hebben hoge winkelruimtes op de begane grond, daarboven een laag maisonnettes met hun entree aan het binnenterrein en een tweede laag maisonnettes aan een galerij aan de straatkant. Een hoekblok heeft een glazen erker boven de winkelentree en een ornament op het dak.

Tekst: architectuurgids.nl