1985 Den Haag Stationsbuurt

Vanaf 1985 is gedurende tien jaar gewerkt aan de stadsvernieuwing bij het station Hollands Spoor en het Rijswijkseplein. In een eerste fase is het gebied tussen het Stationsplein en de Hoefkade vernieuwd naar een stedenbouwkundig ontwerp van Van Herk & De Kleijn.

Het plan bevat drie langgerekte woonblokken van Mecanoo en DAK. Aan de stationszijde is het complex afgesloten door een over de drie bouwblokken heen geplaatst woongebouw van Van Herk & De Kleijn. Een overdekte markthal aan de Hoefkade is ontworpen door DAK. In de buurt zijn tevens diverse projecten van de Luikse architect Charles Vandenhove gerealiseerd. Zijn classicistische architectuur is onder meer te zien op de hoek van Stationsweg/ Hoefkade en bij een ingetogen hofje aan de Van Hogendorpstraat. Aan het Rijswijkseplein heeft Carel Weeber een woontoren voor studenten ontworpen. Over het door Peter Struycken ontworpen tegelpatroon op de gevel is de bij Weeber gebruikelijke Welstands-controverse ontstaan, waarna het tegelpatroon in een ‘rustiger’ variant is uitgevoerd. Het grote ovale woningblok tussen station en Rijswijkseplein is ontworpen door Jo Coenen.

 

Tekst: architectuurgids.nl