Het ontwerp past in de stedenbouwkundige opzet uit de jaren 50 van de bekende architect Dudok: een helder rechthoekig stratenpatroon met stroken bebouwing in een ‘open blokkenstructuur’ rondom een gemeenschappelijk, groen gebied.
Hagen en hekken schermen de privé-tuinen af. Hierbij wordt het open karakter van het gebied zoveel mogelijk gerespecteerd. De middelste blokken grenzen aan een afgesloten middenhof met prachtige vleugelnootbomen. Het ontwerp is doelbewust afgestemd op de bestaande bebouwing. Er zijn 4 herkenbare bouwvolumes ontworpen van twee woonlagen, met de mogelijkheid om, nu of later, een derde laag toe te voegen.
De basis bestaat uit een okerkleurige baksteen, in combinatie met ‘accenten’ bestaande uit glanzende, donkere stenen. Hierdoor komen de bouwvolumes over als één geheel met daarbinnen, individueel herkenbare woningen. De diepe negges zijn bekleed met aluminium kaders in oranjetinten.
Dit zorgt voor een rijk contrast met het metselwerk. Er zijn drie typen bouwblokken die duidelijk verschillen van karakter, maar toch familie van elkaar zijn: de buitenblokken en de blokken grenzend aan het middenhof. Hierdoor krijgen beide straten een eigen karakter.
programma: 48 Woningen, 38 Parkeerplaatsen.
Over de bomen:
“Aan de randen grenzen de woningen aan openbare, collectieve groen gebieden. In het middenhof stonden 3 zeer indrukwekkende ‘vleugelnoten’. Deze bomen hebben een kroon en dito wortelzone van ca 20m. (Van obstakel in het begin van het project, zijn deze bomen uiteindelijk de drager geworden.)
Deze bomen hebben een belangrijke plek gekregen in het ontwerp. Om deze bomen ruimte te geven en voldoende licht in het middengebied te krijgen, is een ondiep, breed woningtype ontwikkeld. Bovendien is het blok met de bezonde achtergevel door de rooilijn heen de straat ingeschoven, om voldoende licht in de woning en achtertuin te realiseren.
Omdat de kwaliteit van deze bomen zo groot is, was het belangrijk dat dit ook te ervaren is door de buurt. Het middenhof is daarom aan weerszijden afgesloten met een transparant hek, waardoor het mogelijk is om de begrenzing van de privé tuinen zo minimaal mogelijk uit te voeren. De tuin loopt van gevel tot gevel en de buurt heeft ruim zicht op het zo ontstane ‘park’
De inrichting van deze collectieve tuin en het aangrenzend gebied is ontworpen door Eker & Schaap landschapsarchitecten. (De manier waarop in dit project is omgegaan met deze bomen heeft veel waardering gekregen. Dit project is opgenomen in de selectie van de bomenstichting.)” Bron: architectenweb.
Fotograaf: Robert Poeze