1975 Schoenen

Categorie
Trefwoorden

In de periode als buurtarchitect in de Haarlemmer Houttuinen, wilde Arne Van Herk de buurt doorgronden door de stad in foto, film en collage vast te leggen. Door een hoger standpunt in te nemen, kreeg hij beter zicht op de stad. Daarvoor zijn deze triplex schoenen gemaakt. Om goed te kunnen lopen op enorme plateaus was het nodig om de boogvorm in de zool te maken om de beweging goed af te kunnen wikkelen.

Als een soort segment van een wiel, waardoor je niet meer loopt maar rijdt (net zoals de zwerver die Van Herk een keer als kind in Zuid-Frankrijk voorbij had zien komen op parten autoband).

Behalve een lange neus moesten de schoenen voor de stabiliteit een hoefvorm krijgen. Het resultaat is een soort gotisch gewelf van twee naar elkaar toe gebogen platen triplex met drie spanten ertussen. Door ze wit te schilderen zijn ze gedematerialiseerd (dat ze van hout zijn, daar gaat het niet om). Je kan er behoorlijk hard op lopen, maar je stoot pook snel je hoofd, wat te denken geeft over de minimale hoogte van deuropeningen.

 

Height: 50 cm, 1975

The ultra light platform shoes are part of the various and unconventional oeuvre of the architects Arne van Herk and Sabien de Kleijn. Their love for voor utensils and use of materials is a central theme in their work since 1966.

Arne van Herk and Sabien de Kleijn often mix art, design and architecture in their work. They use all sort of methods during the design process, experimenting with foam-rubber objects, flexible pieces of furniture and ultra-light, half-metre-high platform shoes.

‘Virtual Shoe Museum‘.

1975 schoenen herk kleijn

1975 schoenen arne van herk